Bespaar Magazine
You Are Reading
Geld besparen op je dagelijkse boodschappen: zo doe je dat
0

Geld besparen op je dagelijkse boodschappen: zo doe je dat

Je zult misschien verbaasd zijn hoe gemakkelijk het is om geld te besparen op je eten met behulp van wat kleine trucjes en dieetveranderingen. Gewone biologische voedingsmiddelen zijn drie keer zo duur als niet-biologische. Als je een gezin hebt, betekent dat dat je een jaar lang hetzelfde bedrag als de helft van je salaris zou kunnen uitgeven, alleen aan voedsel!

Bovendien is er nog een voordeel van overschakelen van gewone op biologische voeding – gezondere voeding. Dat betekent minder gezondheidsproblemen, die meestal nog meer geld kosten. Natuurlijk, als je je zowel biologisch als gewoon voedsel kunt veroorloven, is er niets dat je ervan weerhoudt om dat te doen. Maar hoe zit het met hen die zo’n mogelijkheid niet hebben? In dit artikel geven we een aantal handige tips om geld te besparen bij het kopen van je boodschappen.

1. Koop alleen wat je nodig hebt

Stop eerst met het kopen van voedsel waar je gewoon zin in hebt of dat je uiteindelijk zult gebruiken. Je zult je afvragen hoe je er in hemelsnaam in geslaagd bent om zoveel van iets te eten zonder het echt helemaal op te gebruiken! Als je dit een tijdje doet, zul je zien hoeveel voedsel gewoon in de vuilnisbak wordt weggegooid omdat het niet op tijd gebruikt wordt. Dat is zowel triest als belachelijk – triest vanwege al dat verspilde geld, en belachelijk omdat de kans groot is dat je nieuwe aanpak om verspilling te voorkomen maar centen per maand zou kosten! Rijst bijvoorbeeld wordt na enige tijd bedorven, hoe goed je het ook bewaart. Probeer dus bij het plannen van je weekmenu vast te houden aan de hoeveelheid die je minstens twee weken nodig hebt. Door dit consequent te doen gedurende de eerste maand kom je te weten hoeveel voedsel genoeg moet zijn voor je gezin en je zult geen zin meer hebben om meer te kopen dan je eigenlijk nodig hebt.

2. Ga voor de buitenbeentjes

Als je boodschappen doet voor verse groenten en fruit, zorg er dan voor dat je eerst bij de produceer stopt en de beste van het stel uitkiest. Bedenk dat “beste” niet betekent dat ze er perfect uitzien of vlekkeloos zijn – het kan iets simpels zijn als een blauwe plek op een appel. Waarom is dat belangrijk? Wel, als kruideniers artikelen zoals sinaasappels op de lijst 2/5 (nog eetbaar) zetten, betekent dit dat die van lagere prijzen profiteren in vergelijking met hun vers geoogste tegenhangers! Plus, ze zijn meestal nog erg lekker, ook als ze er niet super aantrekkelijk uitzien. Dus, als je de volgende keer boodschappen gaat doen voor tomaten en vooral appels, stop dan eerst even bij de groentenafdeling en vraag naar de beste ervan!

3. Profiteer van coupons en speciale aanbiedingen

Als je plaatselijke supermarkt een couponboekje of een online site heeft die allerlei kortingen en speciale aanbiedingen biedt, maak er dan volop gebruik van! Je winkel kan bijvoorbeeld 20% korting geven bij aankoop van vier dingen uit hun wekelijkse folder. Dat is zeker iets waar je op moet letten, want je kunt alleen al op één boodschappenreis tot tientallen euro’s besparen! Houd dus al dit soort aanbiedingen in de gaten voor je boodschappen gaat doen – ze zijn misschien moeilijk te vinden, maar ze zijn super lonend als je dat doet.