Bespaar Magazine
You Are Reading
Zo bewaar je groenten en fruit langer
0

Zo bewaar je groenten en fruit langer

Er is niets zo vervelend als groente en fruit die over datum gaan voor je ze hebt kunnen gebruiken. Niemand houd ervan om voedsel te verspillen, dat is niet goed voor het milieu en je portemonnee. Door groente en fruit op de juiste manier te bewaren kun je echt een verschil maken.

Iedereen weet dat verse groente en fruit best wat kosten. Daarom is het des te vervelender als deze producten in de vuilnisbak belanden. Je kunt dat geldt beter besparen en uitgeven aan leuke dingen zoals een nieuw paar schoenen, een dagje uit of een avondje in Casino777. Gesneden groente en fruit zullen sneller overrijp zijn, maar ze zijn hartstikke handig als je snel een maaltijd wilt bereiden. Je kunt de meeste soorten fruit en groente die gesneden zijn ongeveer vijf dagen in de koeling bewaren. Over het algemeen kun je bepaalde groente iets langer dan vijf dagen bewaren. Het is belangrijk dat je ze luchtdicht verpakt en gekoeld bewaard.

Begin met het wassen van je groente

Voordat je je groente en fruit bewaard, is het een goed idee om ze goed te wassen. Dit geldt ook wanneer je de schil niet eet. Op de stukken fruit en groente kunnen namelijk bacteriën aanwezig zijn die de houdbaarheid verpesten. Je kunt je groente en fruit onder andere met azijn schoonmaken. Vul een kom met koud water en wat azijn en laat de groente of fruit even weken. Laat bessen het liefst niet te lang weken, want daar houden ze niet van. Vervolgens is het zeer belangrijk dat je de groente en fruit voldoende laat drogen.

Weet welke groente en fruit niet in de koelkast horen

Niet elke groente doet het even goed in de koelkast. In het geval dat je de ruimte hebt kun je groente zoals komkommer, courgette en aubergine het beste uit de koeling bewaren. Daarnaast kun je knoflook, uien en aardappels het beste droog en uit direct licht bewaren. Uien delen hun geur graag met andere producten dus houd ze het liefst uit de buurt van de rest. Ook fruit zoals bananen, grapefruit, citroenen, limoen, sinaasappels en watermeloen doen het beste op kamertemperatuur. Er zijn nog een aantal soorten fruit die je het beste op het aanrecht kunt bewaren. Pas als het fruit rijp is, kun je het verplaatsen naar de koelkast. Het gaat hier om abrikozen, avocado’s, kiwi’s, mango’s, meloen, nectarines, perziken, peren, ananas en pruimen.

Verzorg je verse kruiden goed

Verse kruiden maken echt het verschil in een gerecht. Een groot nadeel is dat geplukte kruiden vaak snel vergaan. Wist je dat je verse kruiden tot wel twee weken in je koelkast kunt bewaren? Het enige wat je hoeft te doen is de kruiden te wassen, te drogen en juist te bewaren. Vul een potje of glaasje met vers water. Bind de kruiden samen en rol ze in licht vochtig keukenpapier. Plaats ze in het potje met water en dek ze af met een plastic zakje.

Groente en fruit die je in de koeling kunt bewaren

Dan zijn er nog de groente en fruit die zich vermaken in de koelkast. Dit zijn onder andere appels, broccoli, wortels, bloemkool, donkere bladgroenten, kersen, prei, kool, erwten en alle soorten bessen. Wortels doen het uitstekend in de koeling als je ze van tevoren schilt en dan in een container in water bewaard. Op deze manier kun je ze vaak tot wel twee weken bewaren en ze zullen lekker knapperig blijven. De beste manier om bladgroente zoals sla te bewaren is door het goed in koud water te wassen. Vervolgens is het belangrijk dat je de bladeren goed laat drogen. Dit kan bijvoorbeeld met behulp van een slacentrifuge. Natte bladeren zullen namelijk sneller rotten of in een papperige puinhoop veranderen.